VESPA: CEL MAI REUȘIT EXERCIȚIU DE DESIGN DIN ISTORIE

Mă găsesc în Centrul Vechi al Capitalei, lângă un restaurant italian în care am norocul să fie o masă gălăgioasă de italieni pentru atmosferă și fundal sonor. Ciao, cara, come stai!, se aude dinspre ei. Pe străduța pavată cu piatră cubică se strecoară un Piaggio Ape. E o utilitară mică, cu trei roți, pentru străduțele înguste italiene, făcută pe scheletul unei Vespa. Mă simt ca la Roma sau poate la Napoli.

Piaggio Ape

La masă cu mine e Cristi Turcin, președintele Vespa Club România. Vorbim despre piața de Vespa de la noi, despre cum s-a dus cu scuterul până la Sibiu și despre câte femei merg pe Vespa în București (sunt câteva, se pare).

Peroni Nastro Azzurro: Câte Vespa sunt în România?

Cristi Turcin: Clubul Vespa România are 100 de membri cotizanți și vreo 250 de simpatizanți. În total, după calculele mele sunt vreo 1000 de Vespa în România. În ultimii ani, fenomenul ia amploare din ce în ce mai mult.

Cristi Turcin, președinte Vespa Club România

Peroni Nastro Azzurro: De când a început mișcarea Vespa la noi?

Cristi: Prin 2007, în București, au fost vreo zece băieți care au înțeles că Vespa e unul din cele mai reușite exerciții de design din istorie. În zilele noastre, Vespa, care a început în 1946, dă încredere utilizatorului că este în posesia unui obiect care a fost testat vreme de decenii. Băieții din București au fost primii care se plimbau și făceau întâlniri Vespa la noi.

Peroni Nastro Azzurro: Ce înseamnă Vespa în zilele noastre?

Cristi: Vespa a însemnat de la început dragoste necondiționată pentru acel scuter. Avem un membru în club care a mers pe un scuter de 50cmc din București până la Sibiu chiar dacă el acasă are Porsche Cayenne. E vorba de plăcerea de a conduce un scuter, care întrece orice altceva.

Peroni Nastro Azzurro: Care sunt atuurile scuterului?

Cristi: În oraș, scuterul îți deschide noi orizonturi și posibilități de a te mișca. Poți traversa orașul cu ușurință. Oamenii din București și-au dat seama după ce le-au cumpărat că scuterele îi ajută să aibă o viață socială mai bogată. Eu lucrez într-o bancă și la un moment dat am simțit nevoia să ies din rutina serviciu-mașină-casă. Așa am început. După ce mi-am luat scuter, am început să mă văd cu oameni cu care nu mă mai vedeam din cauza distanțelor. Ușor-ușor, Vespa a devenit un mod de viață.

Cristi Turcin și prietenii din Vespa Club Vietnam

Peroni Nastro Azzurro: Unii ar spune că 50cmc nu sunt suficienți…

Cristi: Eu am avut motor de viteză, iar acum am o Vespa. Oamenii din România își cumpără motoare foarte mari pentru a circula printr-un oraș foarte aglomerat. Aici e o greșeală. În oraș, 50cmc sunt suficienți. În plus, toți cei care vor să fie eleganți pe două roți, aleg Vespa. Asta vine de la italieni, care sunt prin excelență stilați și eleganți fără să facă vreun efort în sensul ăsta. Dacă te uiți la poze din Italia anilor 50 și 60, o să vezi niște blocuri dărâmate, iar ei la costum. Totul era în construcție în Italia, iar ei se îmbrăcau în costume. Pe acest fond a apărut Vespa, care era primul scuter închis în carcasă. Până atunci scuterele te stropeau de noroi, de ulei, te murdăreau, iar Vespa a fost primul scuter pe care puteai să mergi liniștit îmbrăcat în costum. Poziția de mers era una naturală și comodă, iar o Vespa era foarte accesibilă ca preț.

Cristi Turcin

Peroni Nastro Azzurro: Am văzut pe Facebook imagini de la Vespa World Days…

Cristi: Vespa World Days este un eveniment organizat de Vespa World Club. Deja din anul 1947 a apărut primul club Vespa, în Italia, urmat de cluburi în Spania, Germania, etc. Fanii Vespa se întâlneau anual în alt loc din Europa începând cu anii 60. În 2008, Piaggio a afiliat toate cluburile naționale sub egida fundației Vespa World Club. Noi am luat ființă și am afiliat Vespa Club România în 2013. Prima noastră participare a fost anul acesta, în Croația, la Zadar, la Vespa World Days 2015.

Vespa World Days 2015

Peroni Nastro Azzurro: Ce se întâmplă acolo?

Cristi: Se delimitează o arie imensă care se numește Vespa Village, unde nu intri decât cu Vespa. Întâlnirea durează patru zile, iar anul acesta au venit peste 5000 de Vespa din toată lumea. În fiecare seară sunt concerte și petreceri și în fiecare zi se propun participanților diverse tururi pe Vespa: siteseeing, gastronomic, cultural, etc. În ultima zi se face un raid foarte mare, cu toți participanții. E impresionant să vezi trecând numai Vespa pe stradă vreme de o jumătate de oră.11233568_901410873250554_105618137336135551_o

Peroni Nastro Azzurro: Cum sunt italienii în marea de participanți?

Cristi: Italienii se poziționează, cum e și normal, un pic deasupra celorlalți. Ei trăiesc Vespa de mai bine de 60 de ani, au cele mai bune vintage-uri. E complicat să ai o Vespa vintage cu toate piesele originale. Ei se laudă cu Vespe din anii 50, primite de la bunicul, aflate în stare excelentă. În Italia, se merge pe vintage-uri. La noi, tendința e să le pui în vitrină.

Peroni Nastro Azzurro: Înainte de asta, ai fost în Giro dei Tre Mari. Povestește-mi.

Cristi: Giro dei Tre Mari e un tur pe Vespa care pornește din Bari și atinge toate cele trei mări: Adriatică, Ionică și Tireniană. Se parcurg 1000 de km pe Vespa în patru zile, foarte mult pe coastă. Am participat la Giro dei Tre Mari în urmă cu un an și a fost o experiență extraordinară. Am stat la un italian care m-a ajutat să găsesc o Vespa acolo. Italienii, dacă văd că ai o zonă de pasiune comună cu a lor, îți oferă totul. Turul e limitat în fiecare an la 250 de participanți din toată lumea. Italienii sunt o nație aparte. Fascinant pentru mine a fost să-i văd în zona lor de pasiune. La Bari, se pleacă din apropierea fabricii de bere Peroni. Italienii respectă foarte mult acest brand și înainte să plece în giro se închinau la fabrică. Când treceam prin localități, lumea aplauda coloana de Vespa. Cel mai frumos a fost un segment de drum de la sud de Napoli, la Maratea, pe coastă. Drumurile pe coastă făcute pe Vespa sunt o experiență unică.

Cristi Turcin, savurând un Peroni la Giro dei Tre Mari

Peroni Nastro Azzurro: Când crezi că o să fie primul giro Vespa în România?

Cristi: Mă gândesc de ceva vreme la asta. Aș vrea să fac un giro Vespa pe Transfăgărășan și Transalpina cu plecare și sosire din Sibiu. Lucrez la acest gând pe care l-am prezentat ca proiect la Vespa World Days și a fost primit cu mult interes, mai ales de cluburile vecine României. Stay tuned!

sursa: Peroni Diario

Lasa un Comentariu