“Asociatia Nationala a companiilor din industria doua roti din Spania (Anesdor), a prezentat un videoclip în colaborare cu motos.net pentru a promova beneficiile utilizarii vehiculelor pe doua roti, mai ales în oras. Autorii au subliniat într-un mod distractiv toate avantajele de a folosi o motocicleta, un scuter sau o motoreta pentru a “invinge” un trafic aglomerat si sa se bucure de viata urbana zi cu zi. Ca parte a strategiei de comunicare Anesdor, acest film este important pentru a informa publicul cu privire la avantajele utilizarii de vehicule pe doua roti: în materie de mobilitate, economie si de reducere a emisiilor, fara a neglija un element important pentru majoritatea utilizatorilor: sentimentul de libertate pe care il ofera mersul pe doua roti.

Motocicletele si scuterele ajuta la îmbunatatirea fluxului in trafic, fapt demonstrat de un studiu efectuat in Bruxelles, care arata ca, daca 10% din flota de vehicule ar fi înlocuita cu motociclete, blocajele de trafic la ora de varf s-ar reduce de la 14 la 6 minute, cu mai mult de 50%! De asemenea poluarea generata de PTW (powered two wheelers) este minima. Numai 1% din CO2 generate de transportul rutier se datoreaza PTW, in timp ce alte vehicule genereaza restul de 99%. O flota formata din mai multe motociclete ar reduce emisiile de gaze cu efect de sera.”

 

Consideram ca, respectand proportiile si tinand cont de comportamentul soferilor din Romania (fata de ceilalti soferi, nu doar de cei cu doua roti) studiul efectuat in Bruxelles se poate aplica si in Bucuresti cu succes. Costurile de rulare (toate costurile implicate in avea un vehicul: inmatriculare, rca, vignieta, revizii, benzina, reparatii uzuale, inlocuire consumabile) ar trebui sa aiba o greutate in alegerea facuta de fiecare pentru a beneficia de mobilitate urban.

 

Caz concret: Un tanar de aproximativ 25 ani, posesor de permis de 2-3 ani si autovehicul capacitate 1400cc plateste o valoare de RCA pe 6 de aproximativ 700 lei (verificati pe site-urile de profil 🙂 ) in acelasi timp pentru un scuter plateste aproximativ 100 lei. Valoarea de achizitie este de asemenea de luat in calcul.

 

Una din barierele intampinate este comportamentul celorlalti participanti la trafic.

Concret: Am fost interpelati (membrii Vespa Club Romania) frecvent de posesorii auto (ieftine, scumpe), cum este traficul din perspectiva celor pe doua roti, citez “dau astia cu masina peste tine?”. Raspunsul este NU, nu dau, dar eu, cu scuterul,  sunt muuuult mai atent decat atunci cand merg cu masina (am simtit-o pe propria piele, pe scuter este mai greu sa stau pe FB sau sa ma concentrez la o discutie telefonica). Sunt tehnici de preventie care se aplica mersului pe doua roti.

 

Dati share catre toti soferii din Bucuresti sau alte orase din Romania (noi, posesorii de scutere stim deja).

Multumim

 

sursa: acem.eu

Lasa un Comentariu