Compania producatoare de sofware si device-uri gps TomTom, a pus la dispozitia publicului o analiza a traficului din 295 de orase, 38 de tari, incepand cu 2008. De atunci traficul la nivel global a crescut cu 13 % iar EU cu doar 2%. In 2015 capitala Romanei se afla pe locul 2 in Europa, dupa Moscova cu nivel de congestie al traficului de 43%. Din pacate in 2016 a crescut cu 7%, in prezent Bucurestiul se afla pe primul loc in Europa, desi topul ar trebui privit cu capul in jos pana te ia ameteala, adica este pe ultimul loc la o “bunastare” a traficului.

Cel mai suprinzator pentru mine, ne aflam pe locul 5 la nivel mondial, dupa orase ca: Bangkok, Jakarta. Cine a fost pe acolo, isi da seama de diferente, care nu sunt in favoarea noastra. De exemplu, Bangkok si Jakarta au fiecare 9 mil de locuitori. Situatia in Bucuresti este in realitate trista si din pacate, nu sunt semne ca se imbunatateste.

Bineinteles, cresterea se datoreaza numarului de masini in trafic, romanii preferand acest mijloc de deplasare zilnica, adica pentru job si administrarea casei. Costurile de rulare si intretinere al unei masini, se ridica in medie la aproximativ 750lei / luna. Inca nu am calculat un cost pentru o Vespa de 50cc, dar luand in considerare un consum de 2.5l/100km vs 8l/100km, diferenta de RCA: Vespa 100 lei /6 luni vs Masina 400 lei / 6luni, 2 roti vs 4, etc, ajungem la concluzia ca ne costa mult mai putin pe luna, plus toate celelalte beneficii: parcarea, timpul petrecut in trafic, vizitarea mai des a prietenilor, briza verii, muzica (puteti asculta muzica si pe scooter 😉 )….

Una din solutii este scuterul. Si daca mai aveti nevoie de motive sau intrebari privind mersul pe Vespa prin oras, nu ezitati sa ne intrebati. Sunt multe prejudecati si frici nerealiste.

 

source: http://www.tomtom.com/en_gb/trafficindex/

 

Lasa un Comentariu