Dragilor,

in data de 25 ianuarie 2012 a fost emisa Hotararea de Guvern 50/2012 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.44/2004 care prevede in art. G.Titlul IX – Impozite şi taxe locale, pct 17 ca: Orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat/înregistrat în România datorează un impozit anual pentru mijlocul de transport, cu excepţia cazurilor în care în prezentul capitol se prevede altfel. si : (3) Contribuabilii ale căror mijloacele de transport fac obiectul înregistrării, din punct de vedere fiscal, se supun aceloraşi obligaţii ca şi cei alecăror mijloace de transport fac obiectul înmatriculării şi, implicit aceloraşi
sancţiuni.

Am gasit pe scuteristi.ro exemplu de notificare de inregistrare a moped-ulu, inserata la sfarsitul articolului, in care se solicita depunerea declaratiei de impunere sub incidenta sanctionarii cu amenda.

Din HG si notificare primita, intelegem ca platim impozit pe moped (8 lei pe an), inclusiv cele inregistrate inainte de 01 ian 2013,

trebuie sa depunem declaratia de impunere. In continuare insa avem cateva nelamuriri:

 1. De ce trebuie sa mai depun declaratie de impunere, daca bunul este inregistrat pe raza sectorului respectiv.
 2. De ce nu comunica institutiile intre ele in 2012?
 3. De ce trebuie sa consume atata efort (hartie, toner, timp alocat) pentru aceste notificari?
 4. De ce esti amendat daca inregistrarea se face la un moment dat din oficiu?

In plus, biroul de inregistrare mopede sector 6 este la et 1 in aceeasi cladire su finantele locale.

Concluzii si intrebari:

suntem de acord cu acest impozit si cu valoarea lui;

suntem curiosi daca se vor inregistrare automat in notificarea anuala de plata a impozitului (trimisa prin posta)

Ar trebui sa sesizam ANAF? sau sa adresam o scrisoare oficiala, in care sa le propunem inregistarrea automata (depunerea costa mai mult decat impozitul: deplasare, hartie, timp pierdut)?

Voi ce parare aveti?

 

 

notificare

 

 

 

 

 

Showing 6 comments
 • George

  Salut Vespa Club,

  Din ce inteleg eu din notificarea primita de la sector 6 te anunta ca trebuie sa depui o declaratie pentru mijloace de transport, in cazul acesta moped, in urma careia autoritatile vor calcula impozitul comform legii. Legea prevede de mult timp formalitatea asta la toate tipurile de mijloace de transport.

  Si eu sunt inregistrat la sectorul 6 si ma intreseaza direct cazul si cum am cunostiinte in domeniul taxelor si relatiei cu autoritatile m-am oferit sa iti raspund.

  Desi nu am incercat cred ca e o posibilitate sa eviti sa te duci la administratie si sa faci totul online sau la unu din infochioschiuri – automatele galbene (unu este in Plaza Romania si cred ca si in Cora).
  La fel, declaratia se mai poate trimite foarte usor prin posta si functioneaza chiar mai bine pentru ca poti sa o trimiti chiar si in ultima zi mult dupa ce programul la taxe s-a terminat si tot sa fi in termen pentru ca pe scrisoare e data pana in scadenta.

  mai multe informatii sunt pe http://taxelocale6.ro/ care e un site destul de bine facut si practic. raman la dispozitie.

  George

 • Cristi

  George, intr-adevar legea prevedea aceasta formalitate, dar nu si pentru moped, motiv pentru care apare HG 50/2012.

  Cu privire la plata online pentru sectorul 6:

  la InfoChiosc trebuie sa ai bunul inregistrat deja si nu poti plati separat bunurile, aici se discuta de procedura de declarare a bunului; de altfel, bravo pentru astfel de puncte de plata.

  buna ideea cu trimiterea prin posta, dar: trebuie sa trimiti si completezi corect. pe site-ul taxelocale6.ro sunt prezentate documentele pentru vehicule care se inmatriculeaza, moped-urile cu procedura de inregistrare au altfel de acte, ceea ce inseamna ca trebuie sa faci un drum de lamurire. ar fi corect, avand in vedere diferentele sa avem descriere separata pentru vehiculele inregistrate.

  subiectul nostru si intrebarea de altfel, este in continuare: DE CE NU COMUNICA BIROURILE INTRE ELE, ca ulterior momentului inregistrarii unui vehicul, documentatia sa mearga catre biroul de taxe locale (in cazul sect 6 cunoscand locatia, de la etajul 1 la parter) si trebuie depus efort din partea platitorului care plateste taxe si impozite pentru existenta acestor instituii aflate in “slujba” lui. va asigur ca efortul depus pentru depunere este prea mare pentru valoarea impozitului si marea majoritate nu vor face acest demers.

  de ce cu constiinciozitate organismele statului (statul fiind tot noi, pe scurt) “ameninta” punitiv cu amenda si nu creeaza procese si proceduri pentru simplificarea efortului cetatenilor, stiut este ca astazi omul plateste la timp si corect atunci cand experienta este simpla.

  In concluzie, imbunatatirile sunt vizibila dar sa nu uitam ca in forma trebuie sa existe si fond.

 • George

  Salut Cristi,

  Ce sa zic. Iti dau dreptate pe de o parte si pe alta te contrazic si iti explic de ce.

  Nu vreau si sper sa nu fi inteles gresit asa ca te intreb, e vorba despre declararea mopedului pentru a fi facut calculul impozitului sau altceva ?

  Din cate stiu eu, eu am depus declaratia asta si in 2012 si in 2011 pentru ca in momentul in care am vrut sa imi platesc impozitul mi-au spus ca intai trebuie sa imi faca declaratia asta, si mi-a facut-o functionara pe loc si mi-a zis data viitoare sa o fac singur sa o depun si apoi sa platesc impozitul aferent. Oricum, nu e relevand daca era sau nu dinainte asta si oricum as putea sa verific in legislatie da mi-e lene sa ma uit si sa fac research pt asta. In plius HG 50 e doar completare si nu ceva nou, deci exista de dinainte.

  La completatul declaratiei nu iti trebuie ajutor e destul de straight forward exact ca la masini ai aceleasi date si la moped. Arunca o privire aici daca nu stii cum arata declaratia http://www.sibiu.ro/ro2/pdf/Declaratie_de_impunere_privind_mijloacele_de_transport_persoane_juridice.pdf.

  Desi nu tin cu autoritatile sa stii ca nicaieri in lumea asta fiscu nu e platit sa iti competeze declaratiile, ci e platit de noi, contribuabilii sa le inregistreze comform legii si sa iti calculeze impozitul (eventual corect).

  Referitor la comunicarea de care zici tu inteleg ca e vorba de datele de la inregistrare sa apara direct in declaratie care eventual sa apara in sistemul lor iar contribuabilul sa se rezume doar la plata.
  Din pacate birourile nu comunica intre ele pentru ca nu au infrastructura necesara sa faca asta si ar avea nevoie de o gramada de simplicare sa o faca posibila. Despre amenintarile cu amenda sunt singurele care functioneaza la psihicul contribuabilului sa il faca sa plateasca/declare la timp ce trebuie. Asa a fost de cand s-a inventat banu si asa o sa fie pana cand o sa dispara.

  Acum, daca ai probleme cu completatul declaratiei, adica cu datele alea din carte tehnica/talonul de inregistrare, poti sa imi cer ajutorul si ma ofer fara nici o problema sau vreun leu/euro in schimb.

  George

 • Cristi

  1. este vorba despre: “declararea mopedului pentru a fi facut calculul impozitului” (nu are ce calcul sa fie facut, in speranta ca exista aceeasi valoare pe teritoriul Romaniei).
  2. Nu greutatea completarii hartiei este importanta ci birocratia inutila
  3. Nu imi doresc sa scrie cineva in locul meu, imi doresc sa nu mai scriu aceleasi lucruri.
  4. Imi doresc ca atunci cand inregistrezi/inmatriculezi un bun, birourile inmatriculari/inregistrari sa comunice (electronic evident) inmatricularile/inregistrarile unui contibuabil (datele din declaratie exista deja). Acesta este un obiectiv european si daca nu ma insel o obligatie de implementare.
  5. Imi permit eu sa te contrazic, metodele de constrangere si/sau punitive nu sunt singurele care functioneaza, au fost singurele incercate. Este simplu, sa discute ANAF-ul putin cu consiliul psihologilor sa vezi ce iese 🙂 Sincer, ma infioara de fiecare data cand citesc ca este singura masura.

  Sa speram ca aceste dialoguri, vor conduce intr-un viitor nu foarte indepartat, la progres. 🙂

 • George

  daca nu mai sunt alte intrebari, cu placere.

 • Cristi

  Astazi am fost la taxelocale sector 6 si am constat ca autovehiculul Piaggio Vespa este inregistrat ca bun impozabil. Excelent, as putea sa ma intreb de ce domnul de mai sus a primit somatie? Dar nu o fac.

Lasa un Comentariu