1382938_513124655437904_1923543375_n

Am fost întrebaţi dacă se pot transporta copii pe motociclete, scutere. Deşi inclinăm să credem ca legislaţia este concepută de oameni care nu s-au urcat vreodată pe două roţi, aceasta prevedere mi se pare justă, momentan. Personal aş fi încântat să văd pe 2 roti, părinţi care îşi lasă copii la şcoală în drumul lor zilnic. Mulţi din prietenii mei ar dori să işi cumpere o Vespa dar acest aspect îi opreşte momentan.

Sunt sigur că vom avea un trafic normal sau cel putin neagresiv (aşa cum l-am văzut în îndepartatul EST, un haos cuminte 🙂 ), acest lucru se întâmplă cu modificări în legislaţie si aplicarea sancţiunilor (bineînţeles şi aspectul psihologic major al românilor, multă agresivitate.

Vă cităm mai jos din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice:

CAPITOLUL V
Reguli de circulaţie

SECŢIUNEA 1
Reguli generale

Art. 98. – (1) Se interzice transportul pe motociclete şi pe mopede a mai multor persoane decât locurile stabilite prin construcţie, precum şi al obiectelor voluminoase.

(2) Copiii în vârstă de până la 7 ani, dacă sunt ţinuţi în braţe, precum şi cei de până la 14 ani se transportă numai în ataşul motocicletelor.

 

Concluzie: Poti transporta un pasager pe Vespa daca a implinit varsta de 14 ani.

De-a lungul timpului, am fost intrebati de parinti, daca isi pot duce copii la gradinita pe Vespa (scuter). O intrebare, de altfel, pertinenta in orase mari, pe distante oarecum scurte (2-5 km) datorita traficului.

O varianta legala, este bicicleta, cu scaun de siguranta pentru copii, bineinteles respectand legsilatia in vigoare (casca, pista de bicicleta, etc).

Pe masura ce legislatia se va schimba, vom actualiza articolul.

 

Ultima actualizare: 21/04/2022

 

 

 

Comments

Lasa un Comentariu