Legislație: Circulația mopedelor și a scuterelor pe drumurile publice

Extrase din legislație referitoare la Mopede – VMAX 45km/h

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 REPUBLICATĂ privind circulația pe drumurile publice

Moped Regulamentul (UE) 168/2023: L1e-B – Vehicul ușor cu două roți motorizat, care nu este bicicletă electrică (L1e-A)

  • 4. două roți și mod de propulsie precizat la articolul 4 alineatul (3) și
  • 5. cilindree ≤ 50 cm3 în cazul în care un motor PI cu ardere internă face parte din configurația de propulsie a vehiculului și
  • 6. viteza maximă constructivă a vehiculului ≤ 45 km/h

Capitolul 1 Dispoziții generale

Articolul 6 / (21) Moped – autovehicul care face parte din categoria mopedelor potrivit Regulamentului (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013. 

Capitolul 2 Vehiculele

Înmatricularea, înregistrarea și radierea vehiculelor

Articolul 14 / (1) Tramvaiele, troleibuzele, mopedele, tractoarele agricole sau forestiere, altele decât cele prevăzute la art. 13 alin. (3), inclusiv remorcile destinate a fi tractate de acestea, vehiculele lente, precum și vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București.

Capitolul 5 Reguli de circulație

Obligațiile participanților la trafic

Articolul 36 / (2) Pe timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorii motocicletelor, mopedelor și persoanele transportate pe acestea au obligația să poarte casca de protecție omologată.

Mijloacele de avertizare folosite de conducătorii de vehicule

Articolul 44 / (3) Conducătorii motocicletelor și mopedelor sunt obligați să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice.

Viteza și distanța dintre vehicule

Articolul 50 (1) Vitezele maxime admise în afara localităților pentru categoriile de autovehicule prevăzute în anexa nr. 1 sunt următoarele:

d. 45 km/h, pentru tractoarele agricole sau forestiere și mopede.

Reguli referitoare la manevre

Articolul 56 (1) Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
(2) Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți

Oprirea, staționarea și parcarea

Articolul 63 (1) Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste aceasta durată, imobilizarea se consideră staționare.

(2) Nu se consideră oprire:

(5) Vehiculul oprit sau staționat pe partea carosabilă trebuie așezat lângă și în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele pot fi oprite sau staționate și câte două, una lângă alta.

Reguli pentru alți participanți la trafic

Articolul 70 (1) Pentru a conduce un moped pe drumurile publice, conducătorul acestuia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 16 ani.

(3) Bicicletele, mopedele și trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

Circulația pe autostrăzi și drumuri expres

Articolul 74 (1) Pe autostrăzi sau pe drumurile expres este interzisă circulația pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fără autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, trotinetelor electrice și mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum și a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.

Capitolul 7 Răspunderea contravențională

Articolul 99 (1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni adică 2-3 puncte de amenda următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:

9. nerespectarea obligației de către persoana transportată pe motocicletă sau pe moped de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, casca de protecție omologată;

11. nerespectarea obligației ce revine conducătorului de motocicletă sau moped de a avea în funcțiune, în timpul zilei, luminile de întâlnire în circulația pe drumurile publice;

Categorii de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere

Categoriile de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, prevăzute la art. 20 alin. (2), se definesc astfel: a) categoria AM: mopede a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h;

Devino Membru VCR

Recommended Posts

Lasa un Comentariu